Dr. Kürşat Gül (Çevrimiçi)
Dr. Kürşat Gül (Çevrimiçi) Doktorunuza whatsapp üzerinden sorun veya ücretsiz randevu alın!
Dr. Kürşat Gül Ozonterapist, Anesteziyoloji ve Reanimasyon

Ozon Tedavisi

Son zamanların popüler tedavi seçeneklerinden biri olan ozon tedavisi, detoks özelliği sebebiyle vücudu kimyasal maddeler ve toksinlerden arındırmasıyla oldukça tercih ediliyor. Ayrıca bağışıklığı güçlendiren ve kişiyi enfeksiyonlara karşı da dirençli kılan ozon tedavisinin kimler için faydalı olduğu ve yan etkilerinin olup olmadığı merak konusu. Sizin için ozon tedavisi hakkında detaylı olarak bir yazı hazırladık. Ozon tedavisi nedir, kimlere yapılır, faydaları nelerdir, gibi sorularınızı yanıtlayalım.

Ozon Tedavisi Nedir?

Ozon, üç atomlu bir oksijen molekülüdür. Temelde beyaz kan hücre sayısını ve fonksiyonel özelliklerini arttırıcı yapıdadır. Vücudun doğal antioksidan sistemini uyararak detoks yapar, yaşlanmayı geciktirir. Virüs, bakteri ve mantarlarla mücadele edip onları yok eder. Atık bırakmayan en güçlü ve doğal dezenfektan olma özelliğine sahiptir.

Ozon Tedavisi Nasıl Uygulanır?

Uygulama yöntemleri çok çeşitli olmakla birlikte, ozon tedavisi çoğunlukla majör ve minör otohemoterapi şeklinde uygulanır. Majör otohemoterapi ya da diğer adıyla sistemik ozon tedavisi, hastalardan yaklaşık 100-250 cc kan alınıp 5- 10 dakika boyunca ozon ve oksijen karışımıyla birleştirilmesi ve bu yeni karışımın hastaya tekrar damar yolu ile verilmesi işlemidir. Genelde haftada 2-3 kez olmak üzere 12-15 seans uygulanır. Sistemik uygulama serum ozonlaması şeklinde de tatbik edilebilir. Minör otohemoterapi ise hastadan alınan 2-5 cc kanın ozon ile karıştırılması ve 5 dakika süre bekledikten sonra kas içine enjekte edilmesi işlemidir. Her sistemik uygulama ile birlikte ya da 3 seansta bir yapılabilir.

Diğer bir yöntem olan lokal ozon tedavisi ise, hastalığın durumuna göre uygun dozlarda hazırlanmış oksijen ve ozon karışımlarının doğrudan kas, eklem, cilt altına enjekte edilmesidir. Genelde haftada bir kez olmak üzere toplamda 6-10 seans uygulanır.

Ozon Tedavisi Kimlere Uygulanır?

Ozon tedavi uygulamasının yapılacağı hastalıkların yelpazesi çok geniştir. Bel-boyun fıtığı, eklem hasarları ve kireçlenmeler, kanser, astım, diyabet, anti-aging, kronik yorgunluk, iktidarsızlık, fibromiyalji, nöropatik ağrılar, iyileşmeyen yaralar, periodontit ve diş hastalıkları, iskemik hastalıklar, mantar ve bakteri enfeksiyonları, migren, romatizma, göz rahatsızlıkları, Alzheimer ve demans, hepatit C, AIDS, COVID-19 gibi hastalıklarda uygulanmaktadır.

Ozon Tedavisinin Faydaları Neler?

  • Bağışıklığı güçlendirdiği için enfeksiyon hastalıklarına karşı vücut direncini arttırır.
  • Detoks özelliği sayesinde vücuttaki kimyasallardan arınmamızı sağlar.
  • Anti-aging yapar.
  • Astım ve KOAH hastalıklarında oksijen alışverişini kolaylaştırır.
  • Börek fonksiyonlarını iyileştirir.
  • Karaciğerde antioksidan sistemi uyararak toksinlerin uzaklaştırılması ve vücudun negatif elektriksel yükünün azaltılmasını sağlar.
  • Kanın dokulara oksijen taşıma kapasitesini artırdığından organların oksijen seviyesini arttırır.
  • Vücudumuzun doğal ağrı kesici mekanizmalarını harekete geçirerek doğal ağrı kesici özelliği göstermiş olur.
  • Kan akışkanlığını artırır.
  • Kas rahatsızlıkları ve eklem ağrılarına iyi gelir.
  • Beyin fonksiyonlarını hızlandırır ve hafızayı güçlendirir. Depresyon ve anksiyete bozukluğu gibi psikolojik hastalıkların tedavisinde kullanılır.

Ozon Tedavisinin Yan Etkisi Var Mıdır?

Ozon tedavisinin yan etkisi şu ana kadarki araştırmalara göre bulunmamaktadır. Ancak ozon göz ve akciğerler için tahriş edicidir. Bu nedenle göze direk temas ettirilmemeli ve solunmamalıdır. Sistemik uygulama veya lokal enjeksiyon sırasında hijyen kurallarına tam olarak uyulmalıdır.

Unutulmamalıdır ki ozon tedavisi için mutlaka alanında uzman bir hekim tercih edilmeli ve fizik muayene ve de gerekli tetkiklerin yapılmasından sonra uygulanmalıdır.

Yorum Yap