Dr. Kürşat Gül (Çevrimiçi)
Dr. Kürşat Gül (Çevrimiçi) Doktorunuza whatsapp üzerinden sorun veya ücretsiz randevu alın!
Dr. Kürşat Gül Ozonterapist, Anesteziyoloji ve Reanimasyon

Bağışıklık Sistemini Güçlendirmenin Yolları

Dünyayı tamamen etkisi altına alan Koronavirüsten, zatürreden, sinüzitten, enfeksiyon hastalıklarından ve daha birçok hastalıktan korunmanın en önemli yolu bağışıklık sistemimizi güçlendirmekten geçmektedir. Bağışıklık sistemi doğumumuzdan itibaren aktif haldedir ve zayıfladığı anda hastalıklara yakalanma riskimiz oldukça yüksektir.

Bağışıklık Nedir?

Bağışıklık sistemi, vücudumuzun günlük hayatta sürekli olarak maruz kaldığı bakteri, mantar, virüs gibi mikroorganizmalara karşı geliştirdiği savunma mekanizmasıdır. Vücudumuzun kendi kendini iyileştirme mekanizması da denebilir.

Bağışıklık sistemiz zayıfladığında mikroorganizmalar bunu fırsat bilip vücudumuzu işgal etmeye çalışırlar. Çok çeşitli hastalıklara neden olabilecek bu mikroorganizmalar vücudumuza girdiklerinde ise bağışıklık sistemi hücreleriyle karşılaşırlar. Bağışıklık sistemi hücreleri yabancı mikroorganizmaları antikor üreterek yok etmektedir. Zamanla Vücudumuz bu zararlı mikroorganizmaları tanır ve çok daha hızlı bir şekilde onları yok edecek olan antikoru salgılar böylece edinsel bağışıklık kazanılmış olur.

Bağışıklık Sistemimiz Neden Zayıflar?

Bağışıklık sistemi iç ve dış etkenler tarafından etkilenebilir ve kolay bir şekilde bozulabilir bu sebeple kendimize dikkat etmemiz bağışıklık sistemimize iyi bakmamız gerekmektedir. Bağışıklık sisteminin zayıflamasının esas nedenleri yetersiz ve dengesiz beslenme, vücut için gerekli olan vitamin ve minerallerin yeteri kadar alınmamasıdır. Bireyin stres seviyesindeki artış, soğuk havalar, uykusuzluk, iyi dinlenememek, sigara ve alkol kullanımı da bağışıklık sistemini zayıflatır. Kortizonlu ilaçların aşırı kullanımı da bağışıklık sistemine zarar verir. Bunların dışında doğuştan genetik olarak bağışıklık sisteminiz zayıf olabilir. Bağışıklık sisteminizi güçlendirmek için elinizden geleni yapmanıza rağmen sık sık hasta olmaya devam ediyorsanız doktorunuza başvurmanızı tavsiye ederiz.

Bağışıklık Sistemimizin Zayıfladığını Nasıl Anlarız?

Bağışıklık sistemimiz zayıfladığında vücudumuz çeşitli belirtiler göstererek bize sinyaller verir. Bu sinyalleri algılamak ve doğru tedaviyi uygulamak çok önemlidir. Sık sık hastalanmak ve hastalıkları kolayca atlatamamak, halsizlik, kronik yorgunluk, istemeden kilo kaybı, ciltte yaraların oluşması ve iyileşmesinin geç olması gibi belirtiler gösteriyorsanız bağışıklık sisteminizin zayıfladığından şüphelenebilirsiniz.

Bağışıklık Sistemimizi Nasıl Güçlendirebiliriz?

Bağışıklık sistemimizin güçlü olması hastalıklara neden olan mikroorganizmalara karşı kendimizi korumamız için çok önemlidir. Düzenli olarak egzersiz yapmak , günlük sekiz saat uyku uyumak ve her gün 2 – 2.5 litre su içmek bağışıklık sistemini güçlendirmek için yapılması gereken şeylerin başında gelmektedir. Ancak sağlıklı ve dengeli beslenme olmadan bağışıklık sistemini güçlendirmek çok zor olacaktır. A,B,C,D,E vitaminlerinden ve demir, çinko, selenyum minerallerinden zengin besinleri tüketmek bağışıklık sistemi için çok faydalıdır. Protein yönünden eksik beslenmek de depresyona ve bağışıklık sisteminin düzgün çalışamamasına yol açmaktadır.

Kefir; içinde bulundurduğu probiyotikler sayesinde bağışıklık ve sindirim sistemimizi düzenleyerek güçlendirir. Boza, turşu, şalgam suyu, ev yapımı sirke ve yoğurt da çok güzel birer probiyotik kaynağıdır.

Bağışıklığa iyi gelen tek bir besin yoktur tüm besin maddelerini yeterli ve dengeli bir şekilde almak vücudumuza yapabileceğimiz en büyük iyiliktir. Anne sütünden sonra protein açısından en zengin besin olan yumurtayı ise her gün mutlaka tüketmemiz gerekmektedir. Sarımsak, soğan, zencefil, ıspanak, pekmez, bal, propolis, kaliteli yağlar içeren badem, ceviz gibi kuru yemişler, C vitamini içeren turunçgiller, antienflamatuar ve antioksidan içeren zerdeçal, çok iyi bir protein ve omega-3 kaynağı olan balık tüketmemiz gereken besinlerin arasında yer almaktadır.

Yorum Yap